×

Pyszne wrapy z kurczakiem lub warzywami na kolację

Pyszne wrapy z kurczakiem lub warzywami na kolację

Oto przepis na wrapsy z kurczakiem lub warzywami. To smaczne danie, które można przygotować jako lekki posiłek lub przekąskę. Składniki i przygotowanie różnią się w zależności od wyboru nadzienia:

Składniki dla wrapsów z kurczakiem:

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4 tortille do wrapsów
  • 1/2 szklanki startego sera cheddara
  • 1/2 szklanki startego sera mozzarella
  • 1/2 szklanki sałaty lodowej
  • 1/4 szklanki krojonych pomidorów
  • 1/4 szklanki posiekanej czerwonej cebuli
  • Sos ranch lub inny ulubiony sos do wrapsów

Przygotowanie wrapsów z kurczakiem:

  1. Kurczaka umyj i pokrój na cienkie paski.
  2. W miseczce przygotuj marynatę: oliwę z oliwek, paprykę w proszku, sól i pieprz. Wymieszaj, a następnie dodaj do niej kurczaka i dokładnie obtocz go w marynacie.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż kurczaka na średnim ogniu przez około 5 minut, aż będzie dobrze podsmażony i przezroczysty.
  4. Rozgrzej tortille w kuchence mikrofalowej przez kilka sekund lub na suchej patelni przez krótki czas.
  5. Na każdej tortilli rozłóż połowę sera cheddara i mozzarelli.
  6. Na serze umieść ugotowany kurczak.
  7. Następnie dodaj sałatę, pomidory i cebulę.
  8. Skrop wrapsa sosem ranch lub innym ulubionym sosem do wrapsów.
  9. Zawiń tortillę, składając boki na środek, a następnie zwijając od góry do dołu.
  10. Wrapsy można podać od razu lub podgrzać przez krótki czas na suchej patelni lub w mikrofalówce.

Składniki dla wrapsów z warzywami (wegetariańskie):

  • 4 tortille do wrapsów
  • 1/2 szklanki startego sera cheddara
  • 1/2 szklanki startego sera mozzarella
  • 1/2 szklanki sałaty lodowej
  • 1/2 szklanki plasterków ogórka
  • 1/2 szklanki plasterków czerwonej papryki
  • 1/4 szklanki plasterków cebuli czerwonej
  • Sos do wrapsów, np. tzatziki lub hummus

Przygotowanie wrapsów z warzywami:

  1. Rozgrzej tortille na suchej patelni przez krótki czas lub w kuchence mikrofalowej.
  2. Na każdej tortilli rozłóż połowę sera cheddara i mozzarelli.
  3. Dodaj sałatę, plasterki ogórka, czerwonej papryki i cebuli.
  4. Skrop wrapsa sosem do wrapsów, np. tzatziki lub hummusem.
  5. Zawiń tortillę, składając boki na środek, a następnie zwijając od góry do dołu.
  6. Wegetariańskie wrapsy można podać od razu lub podgrzać przez krótki czas na suchej patelni lub w mikrofalówce.

Smacznego! Wrapsy są idealne na lunch, kolację lub jako przekąskę na przyjęciach i spotkaniach towarzyskich. Możesz dostosować nadzienie do swoich ulubionych składników i smaków.

Opublikuj komentarz